Forma
Drzewo |
Przegląd |
Klon palmowy Koto-no-ito (Acer palmatum Koto-no-ito) to wolno rosnący krzew o wyniesionym pokroju, który docelowo dorasta do ponad 2 m wysokości. Ma jasnozielone liście o bardzo wąskich, klapach, które delikatnie się przewieszają. Ładnie przebarwiają się jesienią na żółty kolor. Wymaga stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego dodatkowo osłoniętego od mroźnych wiatrów. Najlepiej rośnie na lekko kwaśnej, wilgotnej i próchnicznej glebie. Źle znosi suszę i stagnującą wodę. Wytrzymuje nasze zimy, lecz młode rośliny lepiej okryć na zimę. Klony palmowe warto również dodatkowo ściółkować, ze względu na ich płytki system korzeniowy.
|
Grupa roślin |
Liściaste |
Rodzina |
Sapindaceae - mydleńcowate (Aceraceae - klonowate) |
Charakterystyka Gatunku |
Pokrój: krzewiasty wyprostowany Wysokość: Od 1 m do 2 m Szerokość: Od 1 m do 1,5 m, |
Kwiaty |
Rodzaj kwiatów: Bez znaczenia dekoracyjnego Barwa kwiatów: Zielone Kształt kwiatów: Umieszczone w niewielkich baldachach Okres kwitnienia: Maj |
Liście |
Trwałość liści: Sezonowe Kolor liści: Zielone Kolor liści jesienią: Żółta Kształt liści: Wąskolancetowate |
Owoce |
Rodzaj owoców: Drobne Barwa: Zielone Okres owocowania: Jesień Kształt: Drobne Zastosowanie: Brak zastosowania |
Pędy |
Kolor pędów: Zielone, Cienkie |
System korzeniowy |
Mięsiste korzenie, Korzeń główny |
Podłoże |
Rodzaj gleby: Przepuszczalna, Żyzna, Przeciętna ogrodowa, Próchnicza Odczyn gleby: Obojętne (pH 5,0-6,0) (w tym lekko kwaśne) Wilgotność: Podłoże umiarkowanie wilgotne, Wilgotne |
Stanowisko |
Słoneczne |
Siła wzrostu |
Powolny |
Formowanie |
Nie |
Strefa klimatyczna |
6b od -20.5°C do -17.8°C |
Zastosowanie polecane przez Bonsai Park |
Ogrody orientalne, Ogrody przydomowe, Ogrody skalne, Wrzosowiska, Ogrody naturalne |
Dodatkowe informacje |
Warunki uprawy: Wskazane okrycie na zimę Cechy Użytkowe: Ładny pokrój, Roślina kolekcionerska Pora największej atrakcyjności: Wiosna, Jesień Walory: Ozdobne z liści lub igieł, Ciekawy pokrój Występowanie gatunku: Azja, Ameryka, Europa Pochodzenie odmiany: Japonia, Korea |
Witryna korzysta z plików Cookies.
Więcej na ten temat znajdziesz w Polityka Cookies