Nacinanie, dzielenie, usuwanie piętki i wydrążanie cebul
Być może żadna z opisanych poniżej metod nigdy nam się nie przyda. Są one jednak bezcenne, gdy nie ma już w sprzedaży cebulek rośliny, którą szczególnie lubimy. Jeśli to narcyz, wystarczy poczekać, aż ten, który rośnie w ogrodzie, wytworzy cebulki przybyszowe. Niestety, niektóre gatunki, na przykład hiacynty, bardzo rzadko je wytwarzają. Jeśli w krótkim czasie chcemy uzyskać z nich kilkanaście potomnych, powinniśmy wypróbować jedną z opisanych metod.
Cebule dzielą się na osłonięte i nieosłonięte. Osłonięte są okryte zewnętrznymi suchymi łuskami, na przykład cebule tulipanów i hiacyntów. Nieosłonięte cebule lilii i szachownicy — nie mają zewnętrznych suchych łusek. Cebule lilii różnią się też od większości cebul budową — ich łuski zachodzą na siebie jak łuski szyszki, tworząc warstwy. Pamiętajmy o tym, gdy będziemy chcieli rozmnożyć lilie. Najpierw cebulę dzielimy na poszczególne łuski, a dopiero potem z każdą postępujemy tak, jak z cebulami osłoniętymi. Podstawa cebuli, na której osadzone są łuski, zarówno w przypadku cebuli osłoniętej, jak i nieosłoniętej, nazywana jest piętką. Piętka to nic innego jak skrócony pęd. Wyrastają z niego zarówno korzenie, jak i nowe liście. Jeśli natniemy bądź usuniemy piętkę, pobudzi to cebulę do wytworzenia cebulek przybyszowych.
Ważne informacje
Termin: początek lata
Potrzebny będzie: nóż ogrodniczy
Warto mieć pod ręką: piasek, wermikulit lub perlit
Temperatura: nie niższa niż 21°C, zależy od wybranej metody
Wilgotność: nie niższa niż 80%, zależy od wybranej metody Światło: kiedy cebule wytwarzają cebulki przybyszowe, muszą przebywać w ciemnym pomieszczeniu
ODPOWIEDNIE GATUNKI
NAZWA ŁACIŃSKA NAZWA POLSKA
Allium spp. Czosnek
Galanthus spp. Przebiśnieg
Hippeastrum spp. Hipeastrum
Hyacinthus orientalia Hiacynt wschodni
Narcissus spp. Narcyz
Scilla spp. Cebulica
Tulipa spp. Tulipan
cebulki przybyszowe
piętka
cebulki przybyszowe
Cebula podzielona.
Cebula nacięta
Ewentualne problemy Cebule zaczynają gnić. Zanim natniemy cebulę, wysterylizujmy nóż. Cebulę kładziemy na świeżym, czystym podłożu lub w czystym tekturowym pudełku i utrzymujemy zalecane warunki. Powinno to zapobiec rozwojowi choroby grzybowej.
Co kilka dni sprawdzamy, czy cebule nie mają za wilgotno.
NACINANIE
Nacinamy cebulę od strony piętki na krzyż. Nacięcie powinno być na tyle głębokie, żeby uszkodzić stożek wzrostu. Znajduje się on wewnątrz cebuli, tuż nad piętką. Następnie kładziemy ponacinane cebule piętkami do góry, na podłożu z czystego piasku, perlitu albo wermikulitu. Tackę z cebulami i podłożem pozostawiamy aż do jesieni w ciemnym i ciepłym (temperatura 21-27°C) miejscu. Wilgotność powinna wynosić 80-90%. Do jesieni utworzy się 10-20 cebulek przybyszowych. Wówczas sadzimy w ogrodzie całą cebulę, bez oddzielania cebulek przybyszowych. Zaznaczamy to miejsce, a następnej jesieni wykopujemy cebulę, oddzielamy cebulki przybyszowe i sadzimy je na rozsadniku. Po 3-4 latach powinny być na tyle silne, by zakwitnąć.
DZIELENIE
Zależnie od wielkości cebuli, kroimy ją wzdłuż na 6-8 części. Układamy cząstki piętkami do góry na tacce z czystym podłożem z piasku, perlitu lub wermikulitu. Tackę aż do jesieni pozostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu (temperatura 21-27°C) i o wysokiej wilgotności (80-90%). Przy piętkach każdej cząstki utworzą się cebulki przybyszowe. Nie oddzielamy ich, ale sadzimy w całości w ogrodzie i zaznaczamy miejsce. Następnej jesieni wykopujemy je, oddzielamy cebulki przybyszowe i sadzimy na rozsadniku. Po 3-4 latach rośliny powinny zakwitnąć.
USUWANIE PIĘTKI
Ostrym nożem usuwamy piętkę cebuli. Tniemy dość głęboko, tak aby pozbyć się jednocześnie stożka wzrostu, z którego wyrasta pęd i pąk kwiatowy. Cebulki przybyszowe wyrosną u podnóża łusek, które jest teraz odsłonięte. Cebule kładziemy piętką do góry na czystym podłożu i tackę z nimi ustawiamy w ciemnym miejscu, zapewniając im temperaturę 21°C i wilgotność około 65-75%. Po dwóch tygodniach, w miejscu wydrążenia pojawią się maleńkie cebulki przybyszowe. W trzecim tygodniu zaglądamy do nich codziennie i gdy zauważymy, że wyraźnie się powiększyły, podnosimy temperaturę do 27°C, a wilgotność do 85%. Wciąż obserwujemy cebulki. Gdy mają już korzonki, sadzimy je na drugiej tacce w bogatym w składniki pokarmowe podłożu. Jesienią wysadzamy pojedynczo na rozsadniku. Po 3-4 latach cebulki są już wystarczająco silne, aby wyrosły z nich piękne rośliny. Wtedy sadzimy je na stałym miejscu.
WYDRĄŻANIE
Wydrążamy piętkę oraz pęd i pąk kwiatowy cebuli. Kładziemy ją piętką do góry na czystym podłożu w ciemnym miejscu. Temperatura powinna wynosić 21-27°C, a wilgotność 80-90%. Cebule pozostawiamy aż do jesieni. Wtedy sadzimy je w ogrodzie. Jeśli zastosujemy tę metodę, utworzy się nieco mniej cebulek przybyszowych, za to będą one na tyle duże, by zakwitnąć po 2-3 latach.