Przechowywaniu nasion należy poświęcić tyle samo uwagi, co ich pozyskiwaniu. Nasza praca nie miałaby sensu, gdyby podczas zimy nasiona miały się zmarnować. Jeśli są dobrze przechowywane, zachowują zdolność kiełkowania nawet przez 6 lat, ale wystarczy tylko kilka dni w złych warunkach, by uległy zniszczeniu.
Najwięksi wrogowie przechowywanych nasion to światło, wilgoć i wysoka temperatura. Światło i wysoka wilgotność względna mogą sprawić, że nasiona zaczną przedwcześnie kiełkować. Wysoka temperatura może uszkodzić zarodek.
Zbyt duża wilgotność powietrza jest częstą przyczyną rozwoju chorób grzybowych.
Najlepszy stopień wilgotności dla przechowywanych nasion powinien wynosić 8%. Może być odrobinę niższy, ale jeśli spadnie poniżej 3%, nasiona ulegną zniszczeniu. Na szczęście istnieją sposoby, aby utrzymać wilgotność na odpowiednim poziomie.
Kiedy nasiona są już suche, trzeba je zapakować. Oczywiście najwygodniej byłoby wsypać je do kopert, napisać na nich, co zwierają i włożyć do starego pudełka po butach. Niestety nie byłoby to dobre dla nasion. Należycie wysuszone i zamknięte w szczelnym pojemniku, włożonym do zamrażalnika, przetrwają lata. Warunkiem takiego przechowywania jest odpowiednie wysuszenie nasion. Inaczej wilgoć zniszczy wszystkie.
Niektóre nasiona wymagają kilkakrotnego rozmrożenia i ponownego zamrożenia. Dopiero po tych zabiegach będą mogły przerwać stan spoczynku i zacząć kiełkować. Dobre firmy sprzedające nasiona informują o tych wymogach.
Nasiona, które należy kilkakrotnie zamrażać, wkładamy do słoika i zaznaczamy w kalendarzu, kiedy trzeba przeprowadzić kolejne zabiegi. Odpowiedniego dnia wyjmujemy słoik z zamrażalnika, zostawiamy go na tydzień w temperaturze pokojowej, po czym znowu wkładamy do zamrażalnika.
Jeśli mieszkamy w chłodnej strefie klimatycznej, określenie „siejemy nasiona, gdy dojrzeją” używane w Przewodniku po gatunkach, może się wydawać nieprecyzyjne. Najlepiej przyjąć zasadę, że robimy to, gdy tylko nasiona zaczną osypywać się z kwiatostanów. Nie siejemy ich jednak na rozsadniku, ale na tacce wypełnionej odpowiednim podłożem. Najlepiej kompostem - zwilżamy go, siejemy nasiona i przykrywamy czarną folią. Tackę wstawiamy do zimnego inspektu, gdzie nasiona przetrwają zimę. Wiosną, gdy tylko pojawią się kiełki, zdejmujemy folię z tacki. Siewki przesadzamy na wybrane miejsca, gdy pojawią się pierwsze liście.
Geranium można uprawiać z nasion, jeśli je wysiejemy do podłoża o temperaturze 10°C.
Na ogół nasiona są dojrzałe, gdy zrobią się suche i brązowe.
Ważne informacje
Potrzebne będą: szklane żaroodporne naczynie, słoiki, waga kuchenna
Warto mieć pod ręką: podłoże na bazie kompostu, papier lub agrowłókninę,
taśmę samoprzylepną, żel dehydratyzujący
Ewentualne problemy
Nasiona zaczynają pleśnieć. Dzieje się tak, jeśli słoik nie jest szczelnie zamknięty. Dlatego zakrętkę trzeba zadatkowo zakleić taśmą samoprzylepną.
Nasiona wyschły w lodówce. Przed zamknięciem słoików należy strząsnąć z torebek z nasionami nadmiar żelu.
W przeciwnym razie wchłonie z nasion całą wilgoć.
1 PODGRZEWANIE
Lejemy żel dehydratyzujący do szklanego żaroodpornego naczynia i podgrzewamy przez 25 minut w kuchence mikrofalowej, nastawionej na maksimum. Powinien się skrystalizować.
2 PAKOWANIE
Z papieru albo agrowłókniny robimy torebeczki i wsypujemy do nich nasiona. Zaklejamy je dokładnie taśmą samoprzylepną. Kiedy nasiona będą wysychać, wilgoć wyparuje przez papier
3 PRZYGOTOWANIE NASION
Odważamy taką samą ilość żelu i nasion. Zamykamy żel i torebki z nasionami w słoikach. Ten zabieg powinien odpowiednio wysuszyć nasiona.
4 KONTROLA NASION
Po 7-8 dniach sprawdzamy, czy nasiona są należycie suche. Płaskie nasiona powinny pękać, gdy je ściśniemy; okrągłe naciskamy paznokciem - jeśli łupina się opiera, to znaczy, że nasiono jest suche.
5 ZAMRAŻANIE
Słoiki z nasionami dobrze zamykamy, oklejając zakrętki taśmą. Wstawiamy nasiona do zamrażalnika. Mogą tam czekać na siew nawet kilka lat.
6 PRZYGOTOWANIE DO WYSIEWU
Po wyjęciu słoika z zamrażalnika, nie otwieramy go od razu, ale czekamy, aż jego zawartość będzie miała pokojową temperaturę. Potem nasiona przez kilka dni trzymamy w domu.
Nasi ona najlepiej przechowywaćw torebkach wykonanych z wodoodpornego materiału: folii aluminiowej, woskowanego papieru lub celofanu, zaklejonych szczelnie taśmą samoprzylepną.