Wsparcie

Tę metodę stosuje się, szczepiąc młode rośliny niewielkich rozmiarów, często uprawiane w doniczkach. Przed szczepieniem przykładamy zraz do podkładki, aby zdecydować, w którym miejscu dokonać cięć i jak dopasować do siebie obie części.

Podczas szczepienia na przystawkę boczną zraz bardzo łatwo może się przesunąć, dlatego metoda ta jest powszechnie stosowana w szklarniach w przypadku roślin doniczkowych lub w innych odosobnionych miejscach, gdzie możliwość, że ktoś przypadkowo uszkodzi szczepienie, jest niewielka. Na początku ten rodzaj szczepienia stosowano wyłącznie w przypadku kamelii i rododendronów. Jednak dziś ogrodnicy szczepią na przystawkę boczną wszystkie iglaki, niewielkie rozmiarami drzewka oraz krzewy,

jak również rośliny egzotyczne, na przykład mango czy awokado. Podobnie jak w przypadku innych metod, szczepienie na przystawkę boczną wymaga wcześniejszego przygotowania podkładki. Zabieramy się do tego na rok przed właściwym zabiegiem. Podkładkę sadzimy w dość dużej donicy (minimum 4 litry) i przez rok starannie pielęgnujemy. Jeżeli jest to roślina pochodząca z naszego klimatu, to w zimie wystawiamy ją na 10 tygodni na dwór. W przypadku rośliny egzotycznej, takiej jak mango, jesienią ograniczamy podlewanie, pozwalamy, aby ziemia wyschła i na okres zimy stawiamy doniczkę w widnym, ale chłodnym miejscu (około 10°C).

Nacinając podkładkę, pozostawiamy tzw. języczek, na którym oprze się zraz.

 

ODPOWIEDNIE GATUNKI

NAZWA ŁACIŃSKA

  1. Abies spp.
  2. Acer spp.
  3. Betula spp.
  4. Camellia spp.
  5. Juniperus spp.
  6. Mangifera indica
  7. Persea americana
  8. Picea spp.
  9. Pinus spp.
  10. Rhododendron spp.

NAZWA POLSKA

  1. Jodła
  2. Klon
  3. Brzoza
  4. Kamelia
  5. Jałowiec
  6. Mango
  7. Awokado
  8. Świerk
  9. Sosna
  10. Rododendron, azalia

 

Ważne informacje

 Termin: koniec zimy, chłodny, pochmurny dzień

Potrzebny będzie: szczepak

Warto mieć pod ręką: alkohol do dezynfekcji ostrza noża, taśmę ogrodniczą, gumkę, maść ogrodniczą

Ewentualne problemy

Zraz zaczyna obumierać. Stanie się tak, jeśli zraz rośnie zbyt intensywnie w czasie formowania się szczepu. Przez 4-6 tygodni po utworzeniu się szczepu, temperatura gleby powinna wynosić około 18-24°C, a powietrza 7-10°C. Często zraszamy roślinę, ale podlewamy ją umiarkowanie — tylko wtedy, gdy ziemia jest sucha. Jeśli rośnie w miejscu, w którym nie ma cienia, cieniujemy ją, aby zmniejszyć transpirację.

Zraz obumrze, jeśli zbyt szybko odwiniemy paski foliowe. Stożek wzrostu podkładki utrzymuje zraz przy życiu przez około 6 tygodni. W tym czasie formuje się szczep. Dlatego nie wolno odwijać pasków wcześniej. Robimy to po 6 tygodniach i wtedy powoli hartujemy roślinę, wystawiając ją na światło i wyższe temperatury. Wierzchołek podkładki możemy odciąć dopiero po kolejnych 6 tygodniach.

 

SZCZEPIENIE NA PRZYSTAWKĘ BOCZNĄ

USUNIĘCIE BOCZNYCH PĘDÓW

Z podkładki usuwamy wszystkie boczne pędy.

WYCIĘCIE „JĘZYCZKA"

Teraz wykonujemy cięcie prostopadłe do poprzedniego. Dzięki temu utworzy się „języczek", na którym oprze się zraz.

SADZENIE

Przykładamy zraz do podkładki, aby sprawdzić, w którym miejscu grubość obu pędów jest taka sama. Zaznaczamy na pędach te miejsca.

NACIĘCIE PODKŁADKI

Robimy nacięcie ukośne, tak by zraz po przyłożeniu przylegał do podkładki pod katem 30°. Tniemy z góry na dół, ale odciętej części nie oddzielamy od podkładki.

SZCZEPIENIE

 Na zrazie robimy pionowe cięcie, również pod kątem 30°. Przykładamy zraz do podkładki.

MOCOWANIE

 Sprawdzamy, czy miazgi zrazu i podkładki dobrze do siebie przylegają. Owijamy oba pędy taśmą ogrodniczą. Z wierzchu smarujemy je maścią ogrodniczą.

 

Podczas rozmnażania jodły wykorzystuje się szczepienie na przystawkę boczną. Dopóki szczep się nie przyjmie, trzeba pilnować, aby zraz się nie przesunął.

Witryna korzysta z plików Cookies.

Więcej na ten temat znajdziesz w Polityka Cookies