Tę metodę stosuje się, szczepiąc młode rośliny niewielkich rozmiarów, często uprawiane w doniczkach. Przed szczepieniem przykładamy zraz do podkładki, aby zdecydować, w którym miejscu dokonać cięć i jak dopasować do siebie obie części.
Podczas szczepienia na przystawkę boczną zraz bardzo łatwo może się przesunąć, dlatego metoda ta jest powszechnie stosowana w szklarniach w przypadku roślin doniczkowych lub w innych odosobnionych miejscach, gdzie możliwość, że ktoś przypadkowo uszkodzi szczepienie, jest niewielka. Na początku ten rodzaj szczepienia stosowano wyłącznie w przypadku kamelii i rododendronów. Jednak dziś ogrodnicy szczepią na przystawkę boczną wszystkie iglaki, niewielkie rozmiarami drzewka oraz krzewy,
jak również rośliny egzotyczne, na przykład mango czy awokado. Podobnie jak w przypadku innych metod, szczepienie na przystawkę boczną wymaga wcześniejszego przygotowania podkładki. Zabieramy się do tego na rok przed właściwym zabiegiem. Podkładkę sadzimy w dość dużej donicy (minimum 4 litry) i przez rok starannie pielęgnujemy. Jeżeli jest to roślina pochodząca z naszego klimatu, to w zimie wystawiamy ją na 10 tygodni na dwór. W przypadku rośliny egzotycznej, takiej jak mango, jesienią ograniczamy podlewanie, pozwalamy, aby ziemia wyschła i na okres zimy stawiamy doniczkę w widnym, ale chłodnym miejscu (około 10°C).
Nacinając podkładkę, pozostawiamy tzw. języczek, na którym oprze się zraz.
ODPOWIEDNIE GATUNKI
NAZWA ŁACIŃSKA
NAZWA POLSKA
Ważne informacje
Termin: koniec zimy, chłodny, pochmurny dzień
Potrzebny będzie: szczepak
Warto mieć pod ręką: alkohol do dezynfekcji ostrza noża, taśmę ogrodniczą, gumkę, maść ogrodniczą
Ewentualne problemy
Zraz zaczyna obumierać. Stanie się tak, jeśli zraz rośnie zbyt intensywnie w czasie formowania się szczepu. Przez 4-6 tygodni po utworzeniu się szczepu, temperatura gleby powinna wynosić około 18-24°C, a powietrza 7-10°C. Często zraszamy roślinę, ale podlewamy ją umiarkowanie — tylko wtedy, gdy ziemia jest sucha. Jeśli rośnie w miejscu, w którym nie ma cienia, cieniujemy ją, aby zmniejszyć transpirację.
Zraz obumrze, jeśli zbyt szybko odwiniemy paski foliowe. Stożek wzrostu podkładki utrzymuje zraz przy życiu przez około 6 tygodni. W tym czasie formuje się szczep. Dlatego nie wolno odwijać pasków wcześniej. Robimy to po 6 tygodniach i wtedy powoli hartujemy roślinę, wystawiając ją na światło i wyższe temperatury. Wierzchołek podkładki możemy odciąć dopiero po kolejnych 6 tygodniach.
SZCZEPIENIE NA PRZYSTAWKĘ BOCZNĄ
USUNIĘCIE BOCZNYCH PĘDÓW
Z podkładki usuwamy wszystkie boczne pędy.
WYCIĘCIE „JĘZYCZKA"
Teraz wykonujemy cięcie prostopadłe do poprzedniego. Dzięki temu utworzy się „języczek", na którym oprze się zraz.
SADZENIE
Przykładamy zraz do podkładki, aby sprawdzić, w którym miejscu grubość obu pędów jest taka sama. Zaznaczamy na pędach te miejsca.
NACIĘCIE PODKŁADKI
Robimy nacięcie ukośne, tak by zraz po przyłożeniu przylegał do podkładki pod katem 30°. Tniemy z góry na dół, ale odciętej części nie oddzielamy od podkładki.
SZCZEPIENIE
Na zrazie robimy pionowe cięcie, również pod kątem 30°. Przykładamy zraz do podkładki.
MOCOWANIE
Sprawdzamy, czy miazgi zrazu i podkładki dobrze do siebie przylegają. Owijamy oba pędy taśmą ogrodniczą. Z wierzchu smarujemy je maścią ogrodniczą.
Podczas rozmnażania jodły wykorzystuje się szczepienie na przystawkę boczną. Dopóki szczep się nie przyjmie, trzeba pilnować, aby zraz się nie przesunął.